Tahribatsız Muayene > Manyetik Yöntemi >

Manyetik Parçacık Muayenesi
           
Manyetik parçacık muayenesi,malzemenin yüzey ve yüzeyin hemen altındaki çatlaklar , katlanmalar , tabakalanmalar , gözenekler ve eritme eksikliği gibi süreksizliklerin tespitinde uygulanır.
Ferromanyetik tüm malzemelere uygulanır.(Bağıl geçirgenlik>100 olmalı).
Manyetik Parçacık uygulanmadan önce malzeme yüzeyi temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Önceden mıknatıslanma yapılmış ise mıknatıslık giderilir.İnceleme koşulları kontrol edilerek seçilen muayene ortamına göre uygun ışık koşulları sağlanır.Muayene ortamı referans bloklar ile kontrol edilir.Mıknatıslanma alan yönü kontrolü yapılır ve mıknatıslanma şiddeti ölçülür. Muayene alanı belirlenir.Muayene alanında manyetik alan oluşturularak uygun manyetik ortam uygulanır.Belirtiler incelenerek kayıt altına alınır,malzeme demanyetize edilerek son temizleme işlemi yapılır.

 
 
İşlem Sırası:

Ön Temizlik - Demanyetizasyon - İnceleme Koşulları Kontrolü -Muayene Ortamı Kontrolü - Alan yönü ve şiddeti ölçümü -Muayene Alanı belirlenmesi - Mıknatıslama ve Muayene ortamı uygulama - İnceleme/Kayıt - Demanyetizasyon - Temizlik 
 
Manyetik alan içine koyulmuş veya içinden akım geçirilen ferromanyetik malzemeler yüzey veya altındaki süreksizlikler de kaçak  akı oluşturur. Malzeme yüzeyine uygulanan manyetik parçacıklar kaçak akı üzerinde yığınlaşarak süreksizliğin muayene yüzeyindeki yerini tespit eder.

Copyright © 2011 Beta Kimya ||